Przepisy kulinarne i nie tylko specjały z ryb choć niekoniecznie.... ;-) |
Chciałem się z Wami podzielić przepisem - robiłem ją w sobotę jest przepyszna! Jak ją robić w przepisie poniżej: Wspaniała zupa rybna jeden z bardzo wielu przepisów. Składniki: - ½ - 1 kg jakiś tanich ryb (np. tusze z flądry, płotki, leszcz) lub głowy dorszy , kręgosłupy i inne jakie macie - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 3 pomidory - 2 marchewki - 1 pieruszka - szczypta szafranu (opcja) - ½ łyżeczki bazyli - ½ łyżeczki oregano - kilka gałązek natki pietruszki - jedno małe chilii - olej z oliwek - 1-2 litr wody - kilka razy po ¼ kilograma (lub mniej) filetów z ryb (dorsza, łososia, szczupaka, pstrąga, lina, sandacza lub każdej innej szlachetnej ryby bez ości w filecie ) - 100g małży (opcja) - 100g krewetek (opcja) - 2 raki (opcja) - posiekana natka pietruszki do dekoracji - śmietana - sól i pieprz Wykonanie: W ganku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojona marchewkę, cebulę, czosnek i pietruszkę. Pozwalamy, aby chwilę się podsmażyło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Po kilku minutach dodajemy ryby na wywar (w całości z głowami oczywiście bez wnętrzności) i zalewamy wodą. Jeśli kupiliśmy szlachetniejsze ryby w całości, wrzucamy także wszystkie ości i głowy z tych ryb. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez około 2,5 godzin na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W tym czasie przygotowujemy ryby i owoce morza, ryby kroimy na kostkę 3 na 3 cm lub inny dowolny wymiar, małże pozostawiamy w całości, jeśli dysponujemy rakami obieramy je ze skorup (powinniśmy do zrobić na początku i dodaj skorupy do smażących się warzyw jeszcze przez dodaniem pomidorów). Odcedzamy wywar a resztę warzyw i ugotowanych ryb po prostu wyrzucamy. Wracamy wywar na ogień i podgrzewamy, kiedy zaczyna wrzeć, delikatnie dodajemy ryby i owoce morza. Gotujemy przez 5 minut i danie jest gotowe. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany tak aby na każdym talerzu znalazły się różne kawałki ryb i owoców morza. Podać z świeżym pieczywem a jeszcze lepiej z grzankami z serem które wrzucamy do miski lub talerza i zalewamy zupą! PYCHA!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() |